26 Ιουλ 2014

 26 Ιουλίου 2014

Το Σοσιαλιστικό  Κόμμα έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας μας, εκτός των άλλων, εξαρτάται και από την παραγωγή  γνώσης και καινοτομίας μέσα από τη διαδικασία της αγροτικής έρευνας.  Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ο  Οργανισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) που επιδιώκει τη συγκρότηση  και την υλοποίηση  ερευνητικών  δράσεων  καθότι  είναι  ανύπαρκτη σήμερα  η πολιτική του ΥΠΑΑΤ σε θέματα αγροτικής έρευνας.

Είμαστε υπέρ της παραχώρησης δημόσιας,  αναξιοποίητης έκτασης σε επαγγελματίες  αγρότες και ιδιαίτερα  σε νέους αγρότες, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας του αγροτικού τομέα και την επένδυση σε νέες καλλιέργειες.

Ωστόσο, είμαστε ριζικά αντίθετοι με την παραχώρηση δημόσιας αγροτικής γης που εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια χρησιμοποιείται συνεχώς για ερευνητικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς με αποδεδειγμένα οικονομικά οφέλη για τον Έλληνα αγρότη και την Εθνική μας οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό είναι εντελώς απαράδεκτη και υπονομευτική, η απόφαση του Υπουργού Γ. Καρασμάνη και της Κυβέρνησης να προχωρήσει το ΥΠΑΑΤ σε τέσσερις ανοικτές δημοπρασίες στο Καλοχώρι του Νομού Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση αγροκτήματος του Ινστιτούτου Σιτηρών, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, συνολικής έκτασης 521.853 στρεμμάτων.

Στην εν λόγω έκταση, τα τελευταία 20 χρόνια έχουν εκτελεσθεί 12 διεθνή ερευνητικά προγράμματα και είναι σε εξέλιξη τρία που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και άλλους Οργανισμούς. Επί πλέον έχουν δημιουργηθεί 7 ποικιλίες ρυζιού οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό από εισαγόμενες ποικιλίες ρυζιού, η ελληνική ποικιλία ΟΛΥΜΠΙΑΣ κατέχει το 10% της εγχώριας καλλιέργειας ρυζιού.

Οι  επιλογές της μνημονιακής συγκυβέρνησης είναι δείγμα του πώς αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας μας με την παραχώρηση αναγκαίων για την αγροτική έρευνα  δημόσιων εκτάσεων . Είναι μια αναχρονιστική πολιτική που υπονομεύει την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα  της χώρας μας. Είναι μια πολιτική ενάντια και στη γενικότερη κατεύθυνση και  της ΕΕ για επένδυση στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ στην αγροτική έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία.

Μήπως  η πολιτική αυτή  σχετίζεται με  κάθε μορφής πελατειακές σχέσεις ή εξυπηρετεί άλλης μορφής συμφέροντα;

Καλούμε τον Υπουργό άμεσα να αποσύρει την απόφαση για την παραχώρηση της ως άνω έκτασης γιατί θα αποτελέσει οπισθοδρόμηση για  την καλλιέργεια του ρυζιού που είναι σημαντική για τη χώρα μας και παρουσιάζει ευοίωνη προοπτική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου